Informasjon om vanlige reaksjoner i etterkant av avhør og råd om hvordan forholde seg til den som er avhørt

De som kommer til oss kan ha hatt vonde eller uvanlige opplevelser eller lever i vanskelige livssituasjoner.

Mange ønsker å legge bak seg eller glemme det som har skjedd og har forsøkt å ikke tenke på det de har opplevd. Noen har tenkt mindre i det siste og ønsker ikke å bli minnet på det igjen. Andre har det fremdeles vanskelig, tenker svært mye på det som har hendt og synes det er slitsomt.

Noen reaksjoner som kan være vanlige etter et opphold ved Statens Barnehus

Du kan på kvelden og i dagene etter avhøret tenke mer på det som har skjedd enn du har gjort i det siste. Mange kan bli slitne etterpå og viser det ved å reagere slik man vanligvis reagerer når man er ekstra sliten.

Noen kan være mer urolige eller ukonsentrerte, andre irriterte eller sinte. Andre igjen kan bli stille eller kanskje lei seg og trekke seg tilbake fra andre. Enkelte kan kjenne seg veldig slitne i kroppen eller få smerter og ubehag. Søvn, matlyst eller drømmer kan forandre seg. Dette vil normalt gå tilbake til slik det har vært før avhøret.

Tanker om at man har skyld i ting som har skjedd, eller lurer på om man kunne ha forhindret noe er ikke uvanlig. Noen kan synes det er flaut eller skamme seg.

Dette er vanlige tanker. Vi minner om at dette er vanlige reaksjoner på uvanlige opplevelser, og du kan få hjelp hvis du trenger noen å snakke med.

Noen gode råd

Det er viktig at du gir deg mulighet til å slappe av, gjøre noe hyggelig og ikke krevende samme ettermiddag og kveld.

Vi anbefaler at du ikke går tilbake på skolen samme dag og slipper lekser på kvelden hvis du er sliten. De voksne kan skrive en melding til skolen. For noen kan det være riktig å gå tilbake til barnehage eller skole og fortsette dagen som normalt.