Hvordan foregår et tilrettelagt avhør

Avhøret foregår ved at en dame eller mann fra politiet (avhører) som har erfaring og er utdannet til å snakke med barn og ungdom, snakker med deg i et eget rom. De er alminnelige, hyggelige personer som har på seg vanlige klær. Det er bare dere to inne i rommet, eventuelt en tolk hvis du ikke forstår eller snakker norsk så godt.

Rommet er enkelt innredet med to stoler, et bord, mikrofon og kamera.

Lyd og bilde fra samtalen blir overført til et annet rom i bygget..

I dette rommet sitter voksne og hører på som har ulike arbeidsoppgaver. Dette er blant annet for å se til at politiet gjør jobben sin riktig og at barna har det bra. Det er vanligvis en dommer, etterforsker, ulike advokater og rådgiver fra barnehuset. De fleste av disse personene trenger du ikke møte eller hilse på hvis du ikke selv vil. 

Det blir gjort opptak av samtalen til senere dersom det blir en rettsak og aktuelt å vise fram opptaket. Hvis du er under 16 år slipper du som en hovedregel å møte opp i rettsalen og fortelle på nytt.

Det er strenge regler for hvordan opptaket blir oppbevart og hvem som får se det.

Det er veldig varierende hvor lenge avhøret varer, avhengig av alder, hva hver enkelt har å fortelle osv. For de aller minste kan det vare i en halv time, for andre kan det gå opptil to timer. Det vanligste er opptil en og en halv time.

Du trenger ikke å forberede deg til samtalen på forhånd og du blir forklart hvordan den vil foregå av den du skal snakke med.

Underveis i avhøret blir det en kort pause hvor personen avhører snakker litt med de som hører på, i tilfelle det er noe man har glemt å spørre om eller vil vite mer om.

Hvis du trenger ekstra pause avtaler du det med den du snakker med.

Den du kjenner som fulgte deg til barnehuset er på venterommet som er rett i nærheten. Vi som jobber her passer på at de som venter har det greit.